Egy kis történelem

A coworking szellemű munkavégzés számára létesített irodák története nem hósszú időre nyúlik vissza. Az első ilyen rendszerű tereket 5 évvel ezelőtt az Egyesült Államokban hozták létre, de ma már gomba módra szaporodnak Európa-szerte is.

Az internet fejlődésének, az egyszemélyes startup-ok sikerének és az üzleti folyamatok projekt jellegűvé válásának köszönhetően egyre többen kezdtek el otthon dolgozni, hisz a tevékenységükhöz minden eszköz adott volt a környezetükben.

Idővel ezek az emberek rájöttek, hogy az otthoni munka pozitívumai mellett negatívumokkal is számolni kell. Ugyan “kötetlen” a munkaidő, de az élettér elkülönülésének és a társasági létnek a hiánya az esetek nagy részében csökkenti a munkavégzés hatékonyságát, emellett szociális gondokhoz vezethet.

alone_sucks

Ebből a felismerésből, megoldásként a kialakult problémákra, két irányzat alakult ki: a neonomád és a jelly életforma. A neonomádok elkezdtek kávézókba járni, ott adott volt a társaság és az internet, vagyis minden, ami szükséges lehet. A jelly-k máshonnan közelítettek a megoldáshoz, továbbra is otthon dolgoztak, de másokat is meghívtak az lakásukba, így szintén adott volt a hely, a társaság és az internet.

E két irányzat bizonyos mértékű összefonódása hozta létre a coworking intézményét, amelynek további elterjedése várható. Habár Magyarországon még gyerekcipőben jár a rugalmas munkastílus elterjedése, az elmúlt évek munkavégzési tendenciája mégis a közösségi környezet népszerűségének növekedését tükrözi.