Blog

2018. 08. 21. EB BRONZÉRMES SPORTOLÓT KÉRDEZTÜNK A KÖZÖSSÉG SZEREPÉRŐL: Révész Boróka

 
Habár beszélgetésünk első perceiben a Borókának feltett kérdéseink nem is a közösség, a csapat, és az együttműködés szerepére vonatkoztak, a téma néhány perc elteltével automatikusan szóba került. Nem hiába, az ember társas lény, a kosárlabda pedig ízig-vérig csapatsport.
 
A 3-3 elleni kosárlabda-európa-bajnoka és az 5-5 elleni U18-as EB bronzérmese elsők közt hangsúlyozta a csapat, a közösség fontosságát:
Létfontosságú, hogy a csapat együtt jól működjön. Csak így tudjuk megtalálni a közös hangot a pályán, csak így tudunk egymásra számítani.” Hozzátette, hogy „persze lényegesen könnyebb egy kisebb közösséggel összeszokni, megismerkedni, mint egy több fős társasággal”. Interjúalanyunk szerint, ha szakmai tekintetben nem is veszünk át egymástól túl sokat, a csapat tagjai által képviselt morál, elvek általában ragadnak az emberre, amik kihatnak akár egy játékos egész pályafutására. Nem mindegy kivel vesszük magunkat körbe.
 
Boróka néhány éven át nem volt tagja a korosztályos válogatottnak, mert egy sérülése meggátolta a szereplésben. A kérdés rögvest felmerült, nem volt-e nehéz az összeszokott közösség tagjává válni, mikor Boróka újra bekerült a keretbe. A válasz gyorsan jött: „nagyon könnyen be tudtam illeszkedni, már az elején teljesen befogadóak voltak és kedvesek”. „Annak ellenére, hogy a válogatottban az elmúlt években tájegységeket áthidaló, szoros barátságok jöttek létre, gyorsan megtaláltam a közös hangot a keménymaggal. Sok barátnőm van a válogatottból, akikkel akkor is találkozgatok, mikor vége van a felkészülésnek és az adott tornának, legyen az EB vagy VB.”
 
A fentiek mellett az is kiderült, Borókának is voltak mélyebb pontjai az elmúlt néhány hónapban, mint minden sportolónak. Nem úgy jöttek ki a dolgok a ’munkahelyén’, azaz a kosárpályán, ahogy elképzelte, de szerencsére tudott támaszkodni a társaságból néhány emberre: „Mindig volt valaki, aki ott volt mellettem. Mindenki megismeri mindenkinek a kis rezzenéseit, mozdulatait, amiből tudod, hogy ki mikor milyen hangulatban van. Leginkább csapattársakra lehet számítani egy hasonló szituációban, alapvető egy ilyen közösségben, hogy egymást kisegítsük.”
 
Számunkra is ismerős lehet egy-egy gondolat, amit Borókától hallottunk. Talán, ha megkérdeznénk a legtöbb coworking dolgozót, ők is hasonló tapasztalatokat tudnának megosztani arról, hogy mit is tesz hozzá a közösség munkájukhoz…
 
Gratulálunk a kiemelkedő eredményeket felmutató női kosárlabda-válogatottnak, bízunk benne, hogy pár éven belül már a felnőttek világversenyein is szoríthatunk nekik!

székhelyszolgáltatás székhely

 

2018. 07. 24. Tudományos kitekintő: Szabadúszó életforma – a siker titka?

Vajon melyik esetben érzed a saját karriered sikeresebbnek?

A, Ha szabadúszó vagy        B, Ha alkalmazott vagy           C, Nem számít

Egy 2018-as kutatás szerint, a helyes válasz az „A”.

Lo Presti, A., Pluviano, S., és Briscoe, J. P. kutatói munkája azt bizonyítja, hogy a szabadúszók sikeresebbnek érzik magukat köszönhetően a teljes felelősségnek, amit saját karrierjük irányításáért vállalnak. Szakmai elköteleződés, gátak nélküli gondolkozásmód és tudatos szakismeretszerzés: ezen további jelzők is inkább vonatkoznak a szabadúszókra, mint a szokványos munkavállalókra, például a multiknál dolgozó alkalmazottakra.

De ne várjuk, hogy a sült galamb a szánkba repüljön. A kutatás eredménye szerint a szabadúszóknak érdemes időt szentelni a képességeik sokszínűsítésére, alkalmazhatóságuk növelése érdekében és törekedni rá, hogy karrierjük fejlődéséhez minél pozitívabban álljanak

Lo Presti, A., Pluviano, S., & Briscoe, J. P. (2018). Are freelancers a breed apart? The role of protean and boundaryless career attitudes in employability and career success. Human Resource Management Journal.

 

 

2018.07.13. Tudományos kitekintő: Koffein – Ördögi kör? (See English below) 

Mind tapasztaltuk, hogy egy csésze kávé segít ébren maradni egy pénteki fárasztó munkanapon, de vajon növeli-e a produktivitásunk?

Snel, J., & Lorist, M. M. megállapították 2011-es kutatásuk részeként, hogy a koffein eredményesen befolyásolja elmeállapotunkat, méghozzá pozitív értelemben: helyreállítja éberségünket, ezáltal segít figyelmünket fenntartani és a feladatra irányítani. 
Ám mindennek van ára: a koffein hátrányos hatással van aznap éjszakai alvásunkra, ami másnapi fáradsághoz vezethet.

Ref.: Snel, J., & Lorist, M. M. (2011). Effects of caffeine on sleep and cognition. In Progress in brain research (Vol. 190, pp. 105-117). Elsevier.

szekhelyszolgaltato coworking